Stručna konferencija Jezik – Sloboda – Tradicija

Alen Kalajdžija (ur.): Stručna konferencija JEZIK – SLOBODA – TRADICIJA. Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici, zbornik referata. Banja Luka, 29. 6. 2018., edicija Posebna izdanja, knj. 29, BMG Bosanska medijska grupa i Univerzitet u Sarajevu, Institut za jezik, Tuzla – Sarajevo, 2018. 79 str.

Zbornik donosi informacije o pozicioniranju bosanskog jezika u obrazovnim sistemima u: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, na Kosovu i jedan referat daje prikaz učenja jezika u zemljama u svijetu. Referate su pripremali stručnjaci i naučni radnici koji su direktno uključeni u implementiranje programa učenja bosanskog jezika kao jezika manjinskih zajednica u navedenim sredinama.

Pozitivna iskustva iz zemalja regije pokazuju da učenici pohađaju nastavu bosanskog jezika u okviru redovne nastave i da je bosanski jezik priznat u svim zemljama regije, osim na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Organiziranje ovog skupa koji je održan u Banjoj Luci 29. 6. 2018. godine i objavljivanje Zbornika referata ima za cilj da bude podrška strateškom jačanju bosanskog jezika, prije svega u obrazovnim institucijama i službenim strukturama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Podijelite