Seminar za nastavnike maternjeg jezika, Sarajevo, 20. 1. 2020.

21-01-20 Zenaida 0 comment

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu 20. januara 2020. godine u Multimedijalnoj sali Ilidža održao je seminar „Edukacija-zlatni ključ znanja i uspjeha“ koji su organizirali Prosvjetno-pedagoški zavod i Udruženje nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti Kantona Sarajevo. Seminaru su prisustvovali nastavnici i profesori Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti Kantona Sarajevo. Ispred Prosvjetno-pedagoškog zavoda prisutnima se obratila direktorica dr. sc. Nihada Čolić, a ispred Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu direktor dr. sc. Alen Kalajdžija. Stručna savjetnica Arnela Trešnjo prezentirala je Zaključke i prijedlog Zbornika sa Naučnog savjetovanja „Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda Bosne i Hercegovine u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini“.

Nakon toga uslijedila su predavanja predavača s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu:

  1. Dr. sc. Alen Kalajdžija i dr. sc. Erma Ramić-Kunić: Bosansko jezičko naslijeđe u funkciji razvijanja pozitivne svijesti o bosanskom jeziku u nastavnoj praksi
  2. Dr. sc. Jasmin Hodžić i mr. sc. Zenaida Karavdić: Razvoj pravopisne norme bosanskog jezika
  3. Mr. sc. Aida Kršo: Stručno-metodički obrasci za određivanje padežnih oblika.

Napokon, mr. sc. Vahid Mulić prezentirao je rezultate PISA istraživanja i preporuke / zaključke za dalje aktivnosti.

Na kraju su svi predavači odgovarali na pitanja nastavnika, a druženje je nastavljeno i nakon seminara. Zahvaljujemo se Prosvjetno-pedagoškom zavodu i Udruženju nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti Kantona Sarajevo na izvrsnoj organizaciji te svim prisutnim nastavnicima i profesorima i nadamo se saradnji i u budućnosti.

Podijelite