Predstavnici Instituta na proslavi Dana Bošnjaka u Republici Makedoniji 28. 9. 2017.

Na poziv Bošnjačke kulturne zajednice Republike Makedonije, dana 28. septembra 2017. godine, predstavnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na čelu s direktorom dr. Alenom Kalajdžijom prisustvovali su kao gosti u Skoplju na proslavi Dana Bošnjaka u Republici Makedoniji. Prigodnim obraćanjima publici dr. Alen Kalajdžija, dr. Jasmin Hodžić i Hadžem Hajdarević, književnik, govorili su o bosanskom jeziku, kulturi i tradiciji, pri čemu su predstavili i rad Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu koji je još od 2010. godine uključen u projekt učenja i njegovanja maternjeg jezika bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Posjeta Institutu za makedonski jezik „Krste Misirkov“ 28. 9. 2017.

 

Predstavnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na čelu s direktorom dr. Alenom Kalajdžijom, 28. septembra 2017. godine  bili su u službenoj posjeti Institutu za makedonski jezik „Krste Misirkov“ u Skoplju. Osim što je tom prilikom obavljena i razmjena institutske naučne i stručne literature, razgovarano je o saradnji ova dva Instituta s čim u vezi su dogovoreni i određeni konkretni budući koraci.

Službena posjeta Ministarstvu za obrazovanje i nauku Republike Makedonije 29. 9. 2017.

Predstavnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na čelu s direktorom dr. Alenom Kalajdžijom bili su 29. septembra 2017. godine u službenoj posjeti u Ministarstvu za obrazovanje i nauku Republike Makedonije gdje su na prijemu u Upravi za razvoj i unapređenje  obrazovanja na jezicima etničkih zajednica s direktorom Uprave gospodinom Milutinom Stančićem razgovarali o unapređenju učenja bosanskog jezika u Makedoniji. Naime, u sklopu ove Uprave djeluje Odjeljenje za albanski, turski, srpski, romski, vlaški i bosanski jezik. Sastanku je prisustvovao dr. Muljaim Kaćka, predstavnik Bošnjaka s Kosova, koji već dugi niz godina u svom obrazovnom sistemu imaju bosanski jezik, te gospodin Ismail Demirović, savjetnik za bosanski jezik pri Upravi za razvoj i unapređenje  obrazovanja na jezicima etničkih zajednica Republike Makedonije.

Posjeta Osnovnoj školi „Dituria“ u Ljubinju kod Skoplja 29. 9. 2017.

 

Dana 29. septembra 2017. godine, predstavnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na čelu s direktorom dr. Alenom Kalajdžijom posjetili su Osnovnu školu „Dituria“ u Ljubinju kod Skoplja. U ovoj školi se u sklopu eksperimentalne nastave bosanski jezik izučava kao obavezni predmet. S kolektivom ove škole predstavnici Instituta obavili su razgovore o podršci i prevazilaženju poteškoća kod učenja bosanskog jezika u Republici Makedoniji, a u tom pravcu djelovanja ovoj školi je kao znak podrške uručen na poklon i jedan broj institutskih izdanja:  Rječnik bosanskog jezika, zatim Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike te zbornik radova s Drugog simpozija o bosanskom jeziku.