Konferencija o bosanskom jeziku za imame Geteborg, 22. april 2017.

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, u saradnji s Islamskom zajednicom Bošnjaka u Švedskoj, bio je organizator tematske Konferencije o bosanskom jeziku. I ovaj projekt je u sklopu velikog projekta, a u okviru međunarodne kulturne saradnje Književno-jezička tradicija Bosne i Hercegovine u međunarodnoj kulturnoj saradnji.

Konferencija je održana u Geteborgu u subotu, 22. aprila 2017. godine uz interaktivno sudjelovanje predstavnika Instituta za jezik, predstavnika 16 džemata i nastavnica maternjeg jezika.

Na Konferenciji su detektirani i usaglašeni ključni pravci strateške i operativne saradnje Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj i Instituta za jezik te predstavljeni konkretni programi usmjereni na učenje bosanskog jezika i bosanskohercegovačke kulturne baštine – jezik u praksi, historija bosanskog jezika i bosanskohercegovačka književna tradicija.

Program iz oblasti historije bosanskog jezika predstavio je direktor Instituta dr. Alen Kalajdžija. Mr. Aida Kršo prezentirala je, između ostalog, Pravopisni priručnik kao sveobuhvatan i praktičan studijski materijal prilagođen za svakodnevnu praksu. Književnik Hadžem Hajdarević predstavio je program iz domena književnosti, a Muhidin Čolić prezentirao je projektni koncept i organizacionu strukturu zajedničkog djelovanja u narednom periodu.

Moderator Konferencije bio je Mustafa ef. Šetkić kao koordinator projekta, a prisutnima se kroz analitički prikaz dosadašnjeg stanja u oblasti bosanskog jezika obratio i glavni imam Idriz-ef. Karaman.

Nastavnica Sadeta Murić, najuspješnija nastavnica maternjeg jezika u 2016. g. u Švedskoj, izrazila je veliko zadovoljstvo učešćem na Konferenciji te u okviru tematskog obraćanja ukazala na važnost uloge porodice i svih pojedinaca u procesu izučavanja maternjeg jezika.

Konferencija je dio projekta „Maternji jezik i višejezičnost kao ključ razumijevanja“ i predstavlja prvu u nizu aktivnosti planiranih za 2017. godinu. Stručni seminar za imame je sljedeća projektna aktivnost čija je realizacija predviđena za 22. maja 2017. godine.

[galleries gallery=”623,624,625,626,627,628,629,630,631”]