Stručni seminar za imame, Gislaved, 22. maj 2017.

Poslije uspješno organizirane Konferencije o bosanskom jeziku koja je 22. maja 2017. godine održana u Geteborgu, u ovom mjesecu nastavljene su aktivnosti u okviru projekta Maternji jezik i višejezičnost kao ključ razumijevanja. Kao druga u nizu projektnih aktivnosti u 2017. godini usmjerenih na očuvanje, izučavanje i učenje bosanskog jezika i bosanskohercegovačke kulturne baštine, u Gislavedu je u ponedjeljak, 22. maja 2017. godine održan stručni seminar za imame, u organizaciji nosilaca Projekta: Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, Instituta za jezik iz Bosne i Hercegovine i NBV-a. I ova posjeta je organizirana u okviru projekta međunarodne kulturne saradnje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Književno-jezička tradicija Bosne i Hercegovine u međunarodnoj kulturnoj saradnji.

Tim predavača iz Instituta za jezik predvodio je dr. Alen Kalajdžija – direktor Instituta, koji je predstavio razvoj i specifičnosti bosanskog jezika u proteklim stoljećima na primjeru triju rukopisnih bosanskoarebičkih ilmihala, te na taj način prikazao historijsku ulogu vjerskih zajednica u očuvanju i razvoju bosanskog jezika. Mr. Aida Kršo ukratko je predstavila pravopisnu normu s ciljem otklanjanja dilema u svakodnevnoj jezičkoj upotrebi, dok je književnik Hadžem Hajdarević kroz interpretaciju poezije Maka Dizdara predstavio neraskidivu vezu između naše bosanske povijesti i bosanskohercegovačke književne tradicije. Muhidin Čolić, spoljni saradnik Instituta za jezik, prezentirao je novi koncept zajedničke i planske kampanje usmjerene na promociju bosanskog jezika na nivou svih džemata, ali i šire javnosti.

Fadila Jašarević, kao dugogodišnja uposlenica i saradnica NBV-a, imame je upoznala sa studijskim materijalima oslonjenim, prije svega, na udžbenik Pravopisni priručnik Instituta za jezik, te im prezentirala konkretne forme vezane za izvještavanje NBV-a o različitim vrstama studijskih i kulturnih aktivnosti.

Ovim seminarom pokrenute su i realizirane prve programske aktivnosti koje su dio plana predstavljenog na prošlomjesečnoj konferenciji, a čiji je cilj pružiti imamima stručnu pomoć u domenu bosanskog jezika i svakodnevne jezičke prakse te im na taj način olakšati rad usmjeren ka djeci, omladini, džematlijama, ali i svakodnevne administrativne poslove. Na cjelodnevnom stručnom seminaru učestvovalo je 15 imama, uz prisustvo i aktivno sudjelovanje glavnog imama Idriza ef. Karamana i glavnog koordinatora projekta Mustafe ef. Šetkića.

[galleries gallery=”603,604,605,606,607,608”]