Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika Predavanje učenicima srednjih škola u saradnji s JU Biblioteke Sarajeva, 21. 2. 2018.

21-02-18 admin 0 comment

Centralni događaj obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika bilo je predavanje na temu Razvijanje svijesti o jezičkom identitetu. Predavanje su organizirali Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i JU Biblioteke Sarajeva, a održano je u Multimedijalnom centru MAK. Predavači su bili dr. sc. Alen Kalajdžija, viši naučni saradnik i direktor Instituta, te mr. sc. Zenaida Karavdić, viša stručna saradnica u Institutu za jezik. Predavanju su prisustvovali učenici Treće gimnazije u Sarajevu, Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu.

Direktor Alen Kalajdžija govorio je o važnosti čuvanja svog maternjeg jezika, uz poštivanje svačijeg prava da čuva svoj maternji jezik, koristi ga i zove onim imenom koje osjeća kao svoje. Zenaida Karavdić govorila je o značaju čuvanja dijalekata i mjestu dijalekata u svakodnevnom životu, ali i nauci o jeziku.

Prisutni su bili i predstavnici mnogobrojnih medija, na čemu im se srdačno zahvaljujemo.

Podijelite