Promocija Čajničkog evanđelja, 1. 2. 2018.

01-02-18 admin 0 comment

U organizaciji Međunarodnog foruma Bosna i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu večeras je (četvrtak, 1. februara 2018. godine) u Velikoj dvorani Općine Stari Grad, Sarajevo, održana promocija Posebnog izdanja Instituta za jezik br. 26: Erma Ramić-Kunić (prir.) Čajničko četveroevanđelje bosanski rukopis s početka 15. stoljeća.

Kako je ovom promocijom započela Sarajevo UN sedmica međuvjerskog sklada u svijetu, koju tradicionalno svake godine organizira Međunarodni forum Bosna, na početku je ukratko ukazano na važnost ove manifestacije te predstavljen sadržaj. Nakon toga, prisutnima se u ime izdavača obratio dr. sc. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik u Sarajevu, koji je govorio o radu Instituta za jezik te aktuelnim problemima vezanim za izučavanje bosanskog jezika, ističući i time važnost ovog izdanja.

Mr. sc. Mehmed Kardaš, asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ukratko je predstavio sadržaj knjige, dok je prof. dr. Lejla Nakaš, također s Filozofskog fakulteta, ujedno i urednica izdanja, govorila o značaju ovog izdanja za cjelokupnu slavistiku. Prof. dr. fra Mile Babić kratkim ali efektnim izlaganjem na primjeru jedne riječi pokazao je koja je vrijednost proučavanja evanđelja za historiju uopće, ne samo jezika, a Erma Ramić-Kunić, MA, koja je priredila ovo izdanje, na kraju se zahvalila svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Podijelite