Promocija izdanja Instituta, Bošnjački institut, Sarajevo, 10. 3. 2021.

11-03-21 Zenaida 0 comment

U okviru manifestacije Dani Instituta za jezik 2021. godine, u srijedu, 10. marta u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija izdanja Instituta za jezik za 2020. godinu. Promovirana su djela Jezičke odlike u djelu Edhema Mulabdića autora Vedada Mulavdića, Bosanski akcenatski priručnik Jasmina Hodžića, Aide Kršo i Harisa Ćatovića i 31. broj naučnog časopisa Književni jezik.

O monografskom djelu Jezičke odlike u djelu Edhema Mulabdića, objavljenom u ediciji Radovi govorio je dr. sc. Edim Šator, docent i dekan Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Potcrtao je mjesto i značaj ovoga djela u kontekstu dugoročnog Institutovog projekta Jezik bosanskohercegovačkih pisaca XIX i XX vijeka, te njegovu nezaobilaznost u budućim istraživanjima kako jezika Edhema Mulabdića tako i bosanskoga jezika austrougarskoga perioda.

Bosanski akcenatski priručnik predstavio je i o njemu govorio dr. sc. Sead Nazibegović, vanredni profesor Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Tuzli, ističući da je riječ o priručniku koji je već našao svoje mjesto u nastavnoj praksi i na koji se dugo čekalo.

Novi, 31. broj naučnog časopisa Književni jezik predstavila je i kroz njegov bogati sadržaj prisutne provela mr. sc. Aida Kršo, viša stručna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, koja je na ovoj promociji bila i u ulozi moderatora.

Promocija je održana u skladu s aktuelnim epidemiološkim mjerama, te s obzirom na ograničen broj posjetilaca u sali, prenošena je uživo na faceobook stranici Instituta.

Podijelite