Stručni seminar iz Bosanskog jezika i književnosti za nastavnike srednjih škola ZDK, Zenica, 18. 1. 2018.

18-01-18 admin 0 comment

U četvrtak, 18. januara 2018. godine održan je stručni seminar iz Bosanskog jezika i književnosti za nastavnike srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona. Seminar je organiziralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji s Pedagoškim zavodom Zeničko-dobojskog kantona i Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu, a održan je u Mješovitoj srednjoj školi „Mladost“, Bilmišće, Zenica. Predavači su bili Erma Ramić-Kunić, MA, dr. sc. Jasmin Hodžić, mr. sc. Zenaida Karavdić i Hadžem Hajdarević, književnik. Seminaru je prisustvovalo oko sto nastavnika iz srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona.

Na početku, nakon registracije, seminar je otvorila Ramajana Kukavica, stručni savjetnik za bosanski jezik u Prosvjetno-pedagoškom zavodu Zeničko-dobojskog kantona. Nakon nje se obratio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović, poželivši uspješan rad i naglasivši da se slični seminari planiraju i za osnovne škole. Nakon toga je direktor Instituta za jezik dr. sc. Alen Kalajdžija predstavio ukratko rad Instituta za jezik, nakon čega su počela predavanja.

Erma Ramić-Kunić, MA, govorila je o bosanskoj redakciji staroslavenskog jezika, dr. sc. Jasmin Hodžić o učenju akcenata, mr. sc. Zenaida Karavdić o normiranim riječima u bosanskom jeziku, a Hadžem Hajdarević, književnik, o nacionalnoj književnosti u funkciji nastave maternjeg jezika na primjeru tumačenja poezije Maka Dizdara. Nakon predavanja uslijedila je kraća diskusija.

Nadamo se da će navedena predavanja nastavnicima pomoći u svakodnevnoj nastavi i ističemo još jednom da se za sva pitanja, nedoumice te stručnu pomoć mogu obratiti Institutu za jezik putem naših kontakata.

Podijelite