BOSANSKI JEZIK – TEMELJ DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

07-12-20 Zenaida 0 comment

Kastva (Hrvatska): Tribina u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembar 2020.

 

 

BOSANSKI JEZIK – TEMELJ DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Kastvi je, u organizaciji bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije, održana 25. novembra 2020. tribina “Bosanski jezik – temelj bosanskohercegovačke državnosti”, na kojoj su sudjelovali direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr. Alen Kalajdžija i književnik Hadžem Hajdarević. Tribinu je zajednički organiziralo više bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije u Republici Hrvatskoj: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastve, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo, Bošnjačka nacionalna zajednica za Primorsko-goransku županiju, Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, te predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice. Tribina je otvorena intoniranjem državnih himni Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na kojoj su se, u uvodnom dijelu programa, predstavili članovi Mješovitog pjevačkog hora “Sevdalije”, koji djeluju pri bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za Primorsko-goransku županiju. Horom je dirigirao maestro Vedran Bolić.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Kastve gospodin Matej Mostarac. Nakon što je, u ulozi domaćina, moderatorica tribine Šuhra Dumanić pozdravila prisutne, čestitajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine, i nakon što je poželjela dobrodošlicu gostima iz Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, predavanje o nekim najvažnijim aspektima historije bosanskog jezika i bosanskoga jezičkog naslijeđa u južnoslavenskom i evropskom jezičkom kontekstu održao je direktor Instituta dr. Alen Kalajdžija, koji je, u samom uvodu svoga izlaganja, podsjetio prisutne na projekt koji su zajedno organizirali Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Bošnjačko nacionalno vijeće Grada Zagreba, a u čijim su programskim sadržajima lingvisti sarajevskoga Instituta za jezik održali predavanja o pojedinim aspektima bosanskog jezika u svim županijama Republike Hrvatske gdje žive pripadnici nacionalne manjine koji svoj maternji jezik imenuju bosanskim, što je sve bilo u svrhu potpore nastavi bosanskog jezika i kulture u Republici Hrvatskoj prema C-modelu u osnovnim i srednjim školama.

Dr. Alen Kalajdžija je u nastavku svoga predavanja istaknuo mnoge važne tačke ostvarivanja i promoviranja pismenosti na bosanskom jeziku od najstarijih vremena do vremena u kojemu živimo – od bosanske redakcije staroslavenskog jezika, pismenosti koja je stoljećima ostvarivana bosančicom, pa alhamijado pismenosti, sve do savremene književne i ukupne bosanske jezičke tradicije. Zemlja Bosna je središte jednog od najslojevitijih kulturnih i historijskih rariteta, o čemu, između ostaloga, svjedoče bosanski stećci, bogata usmena epska i lirska tradicija, pa i književno stvaralaštvo koje je stoljećima snažno vezano za zemlju Bosnu i za bosanski jezik.

Književnik Hadžem Hajdarević se u svome izlaganju nadovezao na tematiku jezika kao temelja državnosti svake države, naglašavajući da je narod bez države i prostora u kojemu živi poput planetarnog nomada koji nema snage da se snađe. Povijest Bosne je povijest najrazličitijih sudbinskih drama, o čemu, nažalost, više ne znamo negoli što znamo… A kako su književni stvaraoci svojevrsni “vrtlari u jeziku”, uz nekoliko rečenica o književnoj tradiciji u Bosni i na bosanskome, Hajdarević je govorio odabrane stihove iz svojih najnovijih pjesničkih knjiga.

Na kraju je jedan od organizatora tribine “Bosanski jezik – temelj bosanskohercegovačke državnosti” Denis Beganović, kao predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice, predstavio, u videoprojekciji, svoj književni rad “Bosna za sva vremena”, u interpretaciji Damira Marasa.

Hrvatska radio-televizija, štampani mediji, poput riječkog dnevnika Novi list, zatim mnogi lokalni hrvatski, ali i bosanskohercegovački portali donijeli su prigodne informacije o obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25. marta u Gradu Kastvi, nadomak Rijeke, u Primorsko-goranskoj županiji.

Domaćini Tribine, odnosno predstavnici bošnjačkih asocijacija u ovom dijelu Hrvatske, zahvaljujući se gostima na sadržajnim i važnim izlaganjima, naglasili su da bi u budućnosti trebalo ostvariti što češću i trajniju saradnju s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Podijelite