Prijem u Ministarstvu Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 14. 3. 2019.

18-03-19 Zenaida 0 comment

Na poziv Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine održan je sastanak kojem su prisustvovali učesnici u projektu – izrada udžbenika „Kulturna i društvena povijest / (h)istorija naroda Bosne i Hercegovine“ namijenjenog za dopunsku nastavu u osnovnoj školi od 5. do 9. razreda, za bosanskohercegovačko iseljeništvo.

Sastanak je protekao u akademskoj i prijateljskoj atmosferi uz uvažavanje, poštivanje i akademski odnos prema kolegama i struci, dijeleći zadovoljstvo što smo dio bosanskohercegovačkog projekta koji je otvorio prostor da naučni rad bude u funkciji podrške i osnovnom obrazovanju. Uspješna realizacija ovog projekta primjer je sistemskog djelovanja na nivou države. Ovom prilikom izneseni su i prijedlozi za neke projekte koji bi mogli unaprijediti obrazovni sistem i u Bosni i Hercegovini i biti podrška građanima porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu je za ovu priliku okupio stručni tim iz različitih oblasti jer udžbenik obuhvata šest nacionalnih disciplina: jezik, književnost, muzička kultura, likovna kultura, geografija i historija. Potrebno je bilo uvažiti čitav niz specifičnih faktora koji se moraju ispoštovati prilikom izrade ovakve vrste rukopisa, a da je sadržajno prilagođen Nastavnom planu i programu za dopunsku nastavu u iseljeništvu; da ne postoje metodička i koncepcijska odstupanja među oblastima; da adekvatno reprezentira svu relevantnost izuzetno složene građe za izvođenje nastave iz oblasti nacionalnih disciplina i da metodički odgovara učenicima kojima je namijenjen. Ovaj udžbenik ima i integrirajući faktor za sve građanke i građane koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dostupan je i on-line, a distribuirat će se širom svijeta.

Značaj ovog projekta je i u činjenici da je ovo je prvi udžbenik ovog tipa namijenjen za bh. iseljeništvo u dopunskim školama od 5. do 9. razreda osnovne škole te da institucije Bosne i Hercegovine stoje iza ovog projekta, što je pokazatelj pozitivnih kretanja.

Zahvaljujemo se gospodinu Husiću i saradnici Almi Ćatović na pozivu, kao i svim kolegama koji su odlučili da budu dio ovog tima.

Podijelite