Promocija instituta za slovenski i hrvatski jezik i našeg Instituta, 12. 3. 2019.

13-03-19 Zenaida 0 comment

U utorak, 12. 3. 2019. godine, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je promocija triju instituta za jezik: Instituta za slovenski jezik Frana Ramovša, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Promocije je otvorio dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, koji je i organizator ovih promocija u sklopu manifestacije Dani Instituta 2019. Nakon toga, rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj pozdravio je inicijativu povezivanja srodnih instituta u regiji, a podršku su pružili i iz ambasada Republike Slovenije, ispred kojeg se obratila Nj. E. ambasador Zorica Bukinac te Republike Hrvatske, koje je predstavila diplomata za kulturu u veleposlanstvu gospođa Jasminka Keser.

Rad Instituta za slovenski jezik predstavili su dr. Kozma Ahačič, direktor Instituta, dr. Nataša Gliha-Komac, dr. Helena Dobrovoljc i mr. Janoš Ježovnik. Najveći dio izlaganja bio je posvećen njihovom portalu Fran, na kojem Institut za slovenski jezik predstavlja svoj rad na području leksikografije i pravopisa i koji može biti koristan svima kojima trebaju informacije o slovenskom jeziku, ali i svima nama koji se bavimo slavenskim jezicima zbog etimološkog rječnika te predstavljenih starijih faza jezika. Pored toga, rad Instituta za slovenski jezik predstavlja odlične smjernice i ostalim institutima koji se bave jezikom za dalji rad.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavili su direktor dr. Željko Jozić te dr. Lana Hudeček. Težište njihovog izlaganja bilo je na pravopisu Instituta, kojim su riješeni dugogodišnji problemi vezani za normu hrvatskog jezika. Pored toga, predstavili su ukratko svoje najvažnije projekte, kao što je izrada korpusnog rječnika, jezički savjetnik, rječnik valencija, frazema, kolokacija, pomagala za školu… Iskustvo Instituta za hrvatski jezik te njihove raznovrsne aktivnosti predstavljaju odličnu smjernicu i za naš dalji rad.

Naš Institut za jezik predstavio se izdanjima iz 2018. godine. Rad Instituta ukratko je predstavio direktor dr. Alen Kalajdžija, a izdanja su predstavili prof. dr. Ismail Palić, dr. Halid Bulić, dr. Jasmin Hodžić, mr. Sumeja Bičević i mr. Erma Ramić-Kunić. Izdanja smo razmijenili s kolegama s instituta za slovenski i instituta za hrvatski jezik. Druženje smo nastavili na svečanoj večeri kasnije.

Zahvaljujemo se kolegama s Instituta za slovenski jezik Frana Ramovša i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na posjeti i podijeljenom iskustvu, iz kojega će se, nadamo se, izroditi budući zajednički projekti. Zahvaljujemo se i svim gostima, kolegama i studentima, kao i predstavnicima medija koji su propratili ovaj događaj.

Podijelite