Promocija izdanja prof. dr. Vedada Smailagića, Filozofski fakultet u Sarajevu, 12. 12. 2019.

11-12-19 Zenaida 0 comment

U sklopu projekta Promocija izdanja, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu u četvrtak, 12. decembra 2019. godine organizuje Promociju dvije knjige prof. dr. Vedada Smailagića s Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Riječ je o knjigama „Otkrivanje teksta. Prilozi semiotici kulture“, edicija Priručnici, knj. 12, Sarajevo Publishing i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo 2019, 207 str. i „Uvod u tekstnu lingvistiku“, edicija Priručnici, knj. 11, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo 2018, 183 str.

Prva knjiga, „Otkrivanje teksta“, tretira veoma tradicionalnu temu i naučni problem odnosa između jezika, s jedne strane, te kulture i društva, s druge strane. U njoj se prezentiraju neka od osnovnih pitanja iz povijesti kulturologije, ali posebno iz povijesti istraživanja suodnosa jezika, kulture i društva. Druga knjiga, „Uvod u tekstnu lingvistiku“, ima za cilj da opisu teksta i njegovim jezičkim osobitostima priđe kao univerzalnim, a ne za jedan jezik specifičnim jezičkim fenomenima. Kako je do sada lingvistika u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju pokazivala nedovoljno interesa za tekst kao najkompleksniji jezički element, ova knjiga u tom smislu predstavlja dragocjen doprinos.

Promotori prve knjige bit će prof. dr. Almir Bašović i prof. dr. Amela Šehović s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a druge mr. sc. Zenaida Karavdić s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Dobrodošli!

Podijelite