Promocija knjige Miris dunja, Zemaljski muzej, 2. 10. 2019.

03-10-19 Zenaida 0 comment

Dana 2. 10. 2019. godine u 14 sati Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH organizirao je promociju knjige The Scent of Quinces. A Selection of Traditional Love Songs from Bosnia-Herzegovina / Miris dunja. Odabrane sevdalinke iz Bosne i Hercegovine autorice Mashe Belyavski-Frank. Autorica je slavistica s DePauw Univerziteta u SAD koja se bavi našim jezikom, ali i našom književnošću. Knjiga donosi uvodnu studiju, prijevod 136 sevdalinki na engleski te pogovor.

Promotori su bili: dr. sc. Nirha Efendić iz Zemaljskog muzeja BiH, prof. dr. Sanjin Kodrić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Hadžem Hajdarević, književnik, s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Književnik Hadžem Hajdarević, kao recenzent knjige, sevdalinku je predstavio s književnog, poetskog stajališta i uputio na ljepotu i važnost sevdalinke, ali i istakao naše bogato naslijeđe. Dr. Nirha Efendić, pored toga što je istakla značaj samog djela, ali i sevdalinke, govorila je o radu s prof. Belyavski-Frank, o samom pisanju ove knjige, a prof. dr. Sanjin Kodrić pričao je o položaju sevdalinke kroz književnohistorijski tok i o tome da ova knjiga govori o životu jednog naroda, kao što i svaka sevdalinka govori o načinu života svakog pojednica koji pripada tom narodu.

Moderatorica promocije je bila Elmira Resić, MA, stručna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu. Budući da je autorica bila spriječena da prisustvuje promociji, moderatorica je pročitala dijelove predgovora knjige u kojem autorica objašnjava nastanak same knjige, teškoće na koje je nailazila pri prijevodu sevdalinki, ali nam govori i o samoj sevdalinci, kao specifičnoj pjesmi prvenstveno muslimanskih Bošnjaka, ali i cjelokupnog bosanskohercegovačkog stanovništva.

Promociju ove značajne knjige uljepšala je svojim glasom Hanka Paldum, interpretatorica sevdalinki.

Podijelite