Saopćenje za javnost

28-11-22 Institut za Jezik 0 comment

Predmet: Saopćenje za javnost povodom dislociranja Čajničkog evanđelja izvan državnih granica Bosne i Hercegovine

 

Na osnovu javnosti aktuelno dostupnih informacija o moguće bespravnom dislociranju Čajničkog evanđelja izvan državnih granica Bosne i Hercegovine, kao jedinog do sada kod nas čuvanog rukopisa bosanske redakcije staroslavenskog jezika i ujedno nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Vijeće Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu na svojoj 4. vanrednoj sjednici, održanoj u ponedjeljak 28. 11. 2022. s početkom u 11.00 sati, najoštrije osuđuje svako skrnavljenje, otuđenje i nebrigu za nacionalno blago Bosne i Hercegovine.

Vijeće Instituta upućuje javni apel svim nadležnim i odgovornim tijelima, službama, ustanovama ili pojedincima, da učine sve što je moguće da se ovakve pojave ubuduće spriječe, da se nacionalno blago zaštiti i da se načinjene štete koliko je moguće isprave.

Kao svoj doprinos poboljšanju stanja, Vijeće Intituta donosi odluku da svoje dvije monografske studije o Čajničkom evanđelju (Čajničko četveroevađelje: bosanski rukopis s početka 15. stoljeća, Sarajevo 2017. i Čajničko evanđelje: tekstološko istraživanje, Sarajevo 2021.) do kraja 2022. godine objavi i u elektronskoj formi, čineći ih javno dostupnim zainteresiranoj široj (naučnoj) javnosti.

Podijelite