Tribina o bosanskom jeziku, Banja Luka, 1. 3. 2018.

03-03-18 admin 0 comment

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muftijstvo banjalučko obilježili su Dan nezavisnosti organiziranjem tribine o bosanskom jeziku koja je ujedno dio programskih aktivnosti obilježavanja Dana Instituta, kao i obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Tribina je održana u prostorijama Muftijstva, u Banjoj Luci, 1. marta 2018. godine, na temu: “Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika”.

Uvodnu riječ imao je muftija dr. Osman ef. Kozić, obrativši se prisutnima prigodnim riječima povodom Dana nezavisnosti, a i u skladu s temom tribine, te dao okvir za teme o kojima su govorili predavači: dr. sc. Alen Kalajdžija (direktor Instituta za jezik), dr. sc. Jasmin Hodžić, mr. sc. Aida Kršo i književnik Hadžem Hajdarević. Direktor Instituta ukratko je predstavio rad Instituta, a zatim govorio o historiji bosanskog jezika. Ostali predavači govorili su o sociolingvističkim aspektima u jeziku, o savremenom jeziku i jezičkim normama, o važnosti poznavanja, učenja i očuvanja bosanskog jezika, o jeziku kao temeljnoj vrijednosti identiteta, kulturne i književne tradicije, a sve u cilju njegovanja i očuvanja bosanskog jezika, uz ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Motivirajuća i sadržajna izlaganja uz inspirativnu publiku, a u ozračju Dana nezavisnosti, pokrenula su pozitivnu energiju ka zajedničkom, predanom i odgovornom radu, učenju, napredovanju, očuvanju osnovnih tradicijskih vrijednosti.

Podijelite