Dani Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, 21. februar – 21. mart 2018.

21-02-18 admin 0 comment

Ove godine 4. marta Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu obilježava 46 godina od osnivanja. Kao što je već poznato, 21. marta obilježava se Međunarodni dan maternjeg jezika. Nakon prošlogodišnje uspješne manifestacije Dani Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu povodom obilježavanja 45 godina od osnivanja Instituta, odlučili smo ovu manifestaciju pretvoriti u tradicionalnu.

Sadržaj manifestacije unekoliko se razlikuje od sadržaja prošle godine. U prvom planu ove godine je sastanak s predstavnicima Instituta za makedonski jezik „Krste Misirkov“ u Skoplju te Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u Cetinju. Gostovanje će biti organizirano kroz svečane prijeme, promocije sve tri institucije te razgovore na temu izazova južne slavistike te bosansko-makedonskih kulturalnih jezičkih veza, kao i crnogorskog jezika i savremene montenegristike, i održat će se u više navrata od 5. do 7. marta 2018. godine. Ovo gostovanje je rezultat prošlogodišnjih posjeta predstavnika Instituta za jezik Crnoj Gori i Makedoniji i ima za cilj uspostavljanje čvršće saradnje, formaliziranje te saradnje i dogovor o eventualnim zajedničkim projektima u budućnosti.

Pored toga, Institut za jezik će promovirati svoja izdanja u Banja Luci 1. marta, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu 5. marta te Konjicu 20. marta, a tribine na temu “Bosanski jezik i bosanskohercegovački društveno-politički kontekst” održat će se u Bijelom Polju 21. februara, Varešu 22. februara, Bugojnu 23. februara, Prijedoru 28. februara, Banja Luci 1. marta te Glamoču 12. marta.

Napokon, u sklopu ove manifestacije, također tradicionalno, održat će se predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola. Za razliku od prošle godine, kada je organizirano više gostovanja učenika u prostorijama Instituta, kao i gostovanja Instituta u školama, ove godine smo odlučili sve učenike iz sarajevskih škola spojiti na Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februara, na predavanju o razvijanju svijesti o jezičkom identitetu u Multimedijalnom centru MAK, u saradnju s JU Biblioteke Sarajeva. Pored toga, 12. marta će predstavnici Instituta održati predavanje za učenike iz Glamoča. Na kraju, kao preliminarna, održat će se digitalna prezentacija 100 rječnika bosanskog jezika 23. februara u Drugoj gimnaziji u Sarajevu. Ova se prezentacija planira dalje dorađivati i distribuirati u budućnosti.

Podijelite