Javna tribina „Bosansko jezičko naslijeđe danas“, Banja Luka, 26. 2. 2021.

02-03-21 Zenaida 0 comment

U petak, 26. februara 2021. godine u Banjoj Luci, u pozorišnoj sali dvorane Mejdan, održana je javna tribina „Bosansko jezičko naslijeđe danas“, na kojoj su govorili dr. Alen Kalajdžija, dr. Jasmin Hodžić i književnik Hadžem Hajdarević. Tribina je održana u okviru programa manifestacije Dani Instituta za jezik UNSA, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Uvodno izlaganje imao je dr. Nedim Smailović, sin dr. Ismeta Smailovića i profesor tehničkih nauka, koji je pokazao kako se kompjuterska lingvistika može koristiti u prikupljanju i prezentaciji statističkih podataka kojima se može prikazati genetsko-tipološka sličnost među jezicima.

Dr. Alen Kalajdžija je predstavio natpis „Banja Luka“ na pet bosanskih pisama, govoreći o historiji i tradiciji bosanske pismenosti od srednjeg vijeka do danas, a naročito o posebnostima bosanske srednjovjekovne kulture.

Dr. Jasmin Hodžić je govorio o statusnim pitanjima jezika u društvu i o vezi jezika i društva u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika, a kratko i o historiji jezika i školstva kod nas.

Književnik Hadžem Hajdarević je govorio o književnoj tradiciji i o književnosti kao intimi jednog naroda, posebno analizirajući primjere pojedinih bosanskih sevdalinki. Dodatno, naročito je upozorio i na važnost čitanja, ukazujući na potrebu osposobljavanja za istinsko, tj. iskustveno znanje čitanja.

Domaćin i organizator ovog događaja bila je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Banja Luka, za čiju biblioteku je uručeno i nekoliko Institutovih naučnih izdanja. Predsjednici BZK „Preporod“ Banja Luka mr. Edini Heldić-Smailagić zahvaljujemo se na gostoprimstvu.

Podijelite