Poziv za učešće na Trećem simpoziju o bosanskom jeziku (Mostar, 19. i 20. mart. 2019. godine)

18-06-19 Zenaida 0 comment

Poštovani,

čast nam je pozvati Vas da učestvujete na Trećem simpoziju o bosanskom jeziku, koji će se održati u Mostaru 19. i 20. marta 2020. godine. Organizator Simpozija je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu. Organizacijom ovoga simpozija Institut za jezik nastavlja tradiciju započetu 1998. godine, kada je u Bihaću održan Prvi simpozij o bosanskom jeziku. Nakon Bihaća, 2015. godine održan je Drugi simpozij o bosanskom jeziku u Sarajevu. Njegovanje tradicije organiziranja simpozija potvrđuje važnost i potrebu za sistematskim i kontinuiranim proučavanjem bosanskoga jezika.

Tematski okvir Simpozija obuhvata teme iz oblasti lingvistike, a radni jezici Simpozija su bosanski jezik, drugi slavenski jezici i engleski jezik.

Temu izlaganja sa sažetkom (do 1.800 znakova) potrebno je prijaviti putem prijavnog obrasca u prilogu na adresu elektronske pošte trecisimpozij@izj.unsa.ba na bosanskom ili nekom od slavenskih jezika i na engleskom jeziku, i to najkasnije do 31. 12. 2019.

Recenzirana izlaganja na Simpoziju bit će naknadno objavljena u Zborniku radova.

Teme:

  1. Jezik bosanskih pisanih spomenika
  2. Bosanski jezik i drugi jezici – komparativna i kontrastivna istraživanja
  3. Organski idiomi bosanskoga jezika
  4. Bosanski jezik i mediji
  5. Standardizacija bosanskoga jezika
  6. Savremena bosnistička istraživanja

Ljubazno Vas molimo da ovu obavijest proslijedite svojim saradnicima, kao i onima za koje smatrate da su zainteresirani za učestvovanje u Trećem simpoziju o bosanskom jeziku.

Ovo je prva obavijest u vezi s učešćem na Trećem simpoziju o bosanskom jeziku. Sve dodatne informacije (mjesto održavanja Simpozija, vrijeme izlaganja, agenda, informacije o smještaju i druge aktivnosti) bit će dostavljene u januaru 2020. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora:

dr. sc. Alen Kalajdžija, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu

 

Članovi Organizacionog odbora:

prof. dr. Refik Bulić

prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić

dr. sc. Jasmin Hodžić

prof. dr. Ismail Palić

prof. dr. Remzija Hadžiefendić-Parić

doc. dr. Edim Šator

prof. dr. Amela Šehović

Sarajevo, 31. 5. 2019. godine

Prijavni-obrazac-1

Podijelite