In memoriam, Safet Kadić (1949‒2021)

27-10-21 Institut za Jezik 0 comment

 

Safet Kadić, profesor bosanskog jezika i književnosti, asistent i lektor, novinar, urednik i esejista, rođen je 1949. godine, selo Gora, općina Kakanj. Prvi je prvi stipendista Instituta za jezik u Sarajevu, dio tima Lingvističke komisije ANUBiH na dijalektološkim istraživanjima bosanskohercegovačkih govora, student-prodekatn na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te stručno-političi radnik u Predsjedništvu omladine BiH i Vijeću sindikata BiH. Izabran je za lektora-predavača bosanskog (srpskohrvatskog) jezika i književnosti na Državnom univerzitetu „Taras Čevčenko“ u glavnom gradu Ukrajine – Kijevu.

Tokom svog novinarskog rada bio je profesionalni urednik u uredništvu omladinskog časopisa „Lica“, novinar i jedan od urednika sindikalnog lista „Riječ radnika“, pokretač i glavni urednik sedmičnog magazina „Behar“.

Pisao je vijesti, reportaže, putopise, feljtone, kritike, komentare, recenzije, ali i pjesme, priče i eseje. Dugogodišnji je novinar i urednik sarajevskog dnevnog lista „Večernje novine“, gdje je bio zaposlen i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od 2004. godine sve do odlaska u penziju radio je u Institutu za jezik u Sarajevu kao stručni saradnik.

Koautor Rječnika bosanskog jezika, 2007.

Autorska izdanja: Bosanski jezik između lingvocida i lingvosuicida: (sociolingvistički eseji i ogledi), 2014; Hava majka Pridorka, 2016.

Preminuo je 26. 10. 2021. godine u Sarajevu.

Vrijeme i mjesto dženaze: 28. 10. 2021. u 14.30 na porodičnom mezarju, selo Gora, Kakanj.

 Komemorativna sjednica u čast prof. Safeta Kadića je u petak, 29. 10. 2021. u 11 sati.

Organizatori: Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i BZK „Preporod“ Sarajevo

Mjesto: Bosanski kulturni centar, ulica: Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo

Podijelite